Actieve onderwerpenActieve onderwerpen  Toon de lijst met forumledenLedenlijst  KalenderKalender  Doorzoek dit forumZoeken  HelpHelp
  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen
Alles over Harry Potter
 Het Harry Potter Forum : Welkom iedereen! : Alles over Harry Potter
Onderwerp: F.A.Q. van de boeken(Onderwerp gesloten Onderwerp gesloten) Beantwoord bericht Plaats een nieuw onderwerp
Pagina  van 3 Volgende >>
Schrijver Bericht
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Onderwerp: F.A.Q. van de boeken
    Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:01
Frequently Asked Questions
Gecreëerd door Krinkelmort
Aangevuld door Ciran, Karen en Chlidonias


Wat is F.A.Q?

Zoals jullie waarschijnlijk hierboven kunnen lezen, is het een afkorting voor Frequently Asked Questions. En dat is Engels voor Veel Voorkomende Gestelde Vragen. Het is namelijk zo dat er redelijk wat topics worden geopend over iets uit de boeken dat leden niet begrijpen, of over iets dat gewoon verkeerd begrepen is. Dat kost de moderators een heleboel (sluit)werk. Daarom maak ik deze F.A.Q. waarin ik zoveel mogelijk van die vragen zal proberen te beantwoorden. Deze F.A.Q. is volledig gericht op de topics van De Boeken, en is dus vooral belangrijk voor theorieën. Als je een nieuw lid bent lijkt het me verstandig dat je dit doorleest.

Handige links

Wat we ook vaak zien, is dat er theorieën gemaakt worden over dingen waarvan Rowling al heeft gezegd dat het niet waar is. Het is handiger voor je een theorie gaat maken om eerst te kijken of het niet al is ontkracht door Rowling. Daarom heb ik hier een paar handige sites:

Rowlings site. Hier is het vooral handig om te kijken bij het Rumours- en het FAQgedeelte. En soms ook wel eens Extra Stuff.

Site met interviews van Rowling. Rowling verklapt ook een boel in interviews. Als je een theorie gaat maken is het handig om daar te kijken, je vindt er veel bevestigde informatie.

Interviews vertaald op Dreuzels. Dezelfde interviews als hierboven, maar dan voor jullie vertaald op Dreuzels. Dit zijn dus niet de precieze woorden van Rowling, maar je kunt er ver mee komen.

Links

Voor de ordelijkheid nog even de links naar de vragen:

Onbeantwoorde vragen

Er zijn natuurlijk nog steeds een paar vragen over de boeken waar geen sluitend antwoord op is. In dit Boekenonderdeel vind je dan ook een paar interessante topics, waar er gedebatteerd wordt over deze onbeantwoorde vragen. Hier vind je een overzicht van die topics!
 
Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:03
De boeken en de films verschillen. Hoe weet ik nu wat waar is?

Als je wilt weten wat het juiste verhaal is dan zijn de boeken kanoniek. Dat betekent dat de boeken de originele verhaallijn weergeven, en dus de juiste informatie bevatten. Als er verschillen zijn tussen de boeken en de films, kijk dan altijd naar de boeken als je wilt weten wat de juiste verhaallijn is.
Maar, er zit een maar aan. Rowling heeft in een interview gezegd dat er in de films hints zitten naar de volgende boeken, maar dat de meeste zo gedetailleerd zijn dat ze nauwelijks opvallen. Zo heeft ze bijvoorbeeld gezegd dat de maker van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban onbewust iets heel belangrijks in de film heeft gedaan dat nog belangrijk wordt voor een volgend boek.
Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:05
Er is toch een Gruzielement minder? Want Voldemort gebruikte er een toen hij uit zijn lichaam werd gescheurd?

Helaas, was het maar zo. Deze fout wordt door veel leden gemaakt. Ik zal de vraag beantwoorden en ik zal zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen hoe Gruzielementen nu in elkaar zitten.

Quote van Harry Potter en de Halfbloedprins, Hoofdstuk 23 Gruzielementen, bladzijde 374/375


'Een Gruzielement is de term voor een object waarin iemand een deel van zijn ziel verborgen heeft.(...)
Je splijt je ziel en verbergt het afgescheiden deel in een voorwerp buiten je lichaam', zei Slakhoorn.
'Zelfs als je lichaam dan wordt aangevallen of vernietigd kun je niet sterven, want een deel van je ziel is onbeschadigd en nog steeds aan de aarde gebonden.' (...)
'Hoe splijt je je ziel dan?' (...)
'Door een verderfelijke daad, de verderfelijkste daad die er is. Door een moord te plegen. Moorden verscheurt de ziel. De tovenaar die een Gruzielement wil maken gebruikt die schade in zijn voordeel en sluit het afgescheurde deel op.'(...)
'Opsluiten? Hoe -?'(...)
'Er is een spreuk, maar vraag me niet welke! Dat weet ik niet!' Zei Slakhoorn.


Twee bladzijdes met de belangrijkste informatie over Gruzielementen. In deze quote staat alles dat je moet weten, maar sommige dingen zijn niet helemaal duidelijk bij sommige leden.

Perkamentus vertelt ons dat er zeven stukken ziel van Voldemort zijn. Zes Gruzielementen en het stukje ziel dat in Voldemorts lichaam zit. Dit veroorzaakte nogal wat verwarring bij sommige leden, want die waren in de veronderstelling dat Voldemort een Gruzielement gebruikte toen hij van zijn krachten werd berooft in De Halvemaanstraat. Dit is dus niet waar:

In een oogwenk werd ik losgescheurd uit mijn lichaam en was ik nog minder dan een geest, minder dan het armzaligste spook, maar toch leefde ik nog.

Toen Voldemorts Avada Kedavra terugkaatste werd het stukje ziel in zijn lichaam niet vernietigd. Zoals hij zelf zegt werd het losgescheurd uit zijn lichaam en was hij erg zwak. Dit stukje ziel verstopte zich in een Albanees bos en zou later Krinkel ontmoeten. Ditzelfde stukje ziel werd ook gevonden door Wormstaart. Het tijdelijke babyachtige lichaam dat je zag in boek vier was overigens ook geen effect van het gebruiken van een Gruzielement. Voldemort legt in datzelfde boek uit dat dit lichaam gecreëerd kon worden met behulp van eenhoornbloed en slangengif. Het zorgde dat hij in staat was om te reizen. Er werd ook geen Gruzielement gebruikt toen hij uiteindelijk in zijn recente lichaam herrees. Hier werd een mengsel gebruikt van bot van de vader, vlees van de dienaar en bloed van de gehatene. Kort gezegd: een Gruzielement wordt niet opgebruikt, hij hoeft er alleen maar te zijn.

De drie stukken ziel die we na het zesde boek kenden, waren:

1. Het stukje ziel in Voldemorts lichaam (vernietigd door Harry Potter in boek zeven)
2. Het dagboek van Marten Vilijn (vernietigd door Harry Potter)
3. De ring van Asmodom Mergel (vernietigd door Albus Perkamentus)

In boek zeven werden, naast het stukje ziel in Voldemorts lichaam, nog vier Gruzielementen vernietigd:

4. Het medaillon van Zwadderich (door Ron Wemel)
5. De beker van Huffelpuf (door Hermelien Griffel)
6. De slang Nagini (door Marcel Lubbermans)
7. De diadeem van Ravenklauw (door Duivelsvuur van Vincent Korzel)
 
Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:07
Waarom gebruiken ze niet gewoon een Tijdverdrijver om een dode weer tot leven te wekken?

Omdat dat onmogelijk is, ik zal het uitleggen.

Alle dingen die Harry en Hermelien deden toen ze in de tijd reisden, waren al gebeurd toen ze nog in het verleden zaten. Daarom ziet Harry zichzelf aan het einde van boek drie, maar gelukkig dacht hij dat het zijn vader was. Hier is nogal wat verwarring over omdat sommigen dachten dat Scheurbek in het verleden was gestorven:

Quote van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Hoofdstuk 16 Professor Zwamdrifts Voorspelling, bladzijde 249


Eerst hoorden ze het geroezemoes van mannenstemmen, vervolgens een stilte en toen, zonder enige waarschuwing, de onmiskenbare zwiep en doffe klap van een bijl.

Ik zeg hier meteen bij dat Harry, Ron en Hermelien niet getuige zijn van Scheurbeks onthoofding, ze horen het alleen van een afstandje en weten dus niet eens wat er wordt gezegd. Dan nu een stukje van wanneer Harry en Hermelien Scheurbek redden:

Quote van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Hoofdstuk 21 Hermeliens Geheim, bladzijde 302

Er klonk een zwiepend geluid en een klap; blijkbaar had de beul uit pure frustratie met zijn bijl in de omheining gehakt.

De beul was zo kwaad dat hij in de omheining hakte. Dit was ook wat de Harry, Ron en Hermelien in het verleden hoorden. Scheurbek was in eerste instantie nooit onthoofd geweest. Alles wat Harry en Hermelien deden was al gebeurd. Daarom kunnen de doden dus niet gered worden. Zelfs als iemand met een Tijdverdrijver terug in de tijd zou gaan om bijvoorbeeld Perkamentus te redden, zou die dus niet geslaagd zijn omdat Perkamentus niet gered is.

Zelfs als de Tijdverdrijvers in staat zijn om te voorkomen dat iemand dood gaat, hebben ze er nu niks meer aan:

Quote van Harry Potter en de Halfbloedprins, bladzijde 175

'Dat gaat niet, zei Hermelien. We hebben de hele voorraad Tijdverdrijvers op het Ministerie vernield, met die toestand van de zomer.'


Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:09
De profetie kon toch ook op Marcel slaan?

Volgens de profetie zou het kind dat Voldemort kan verslaan, geboren worden aan het eind van de zevende maand. De ouders zouden Voldemort drie keer hebben getrotseerd. En Voldemort zou het kind aanmerken als zijn gelijke. Voordat Voldemort naar de Halvemaanstraat (Goderics Eind) ging, zou de profetie op twee kinderen kunnen slaan: Harry en Marcel. Zij waren de enigen die aan het eind van de zevende maand geboren waren en waarvan de ouders Voldemort drie keer hadden getrotseerd.
Vervolgens was het Harry die aangemerkt werd als Voldemorts gelijke. Voldemort koos namelijk de Halfbloed, net als hijzelf, in plaats van de Volbloed. Vervolgens gaf hij Harry ook nog eens dat litteken. Daardoor is hij nog meer aangemerkt als Voldemorts gelijke.

De profetie slaat dus op Harry, en als je daar nog steeds twijfels bij hebt, lees dan dit stuk van de site van Rowling:

What is the significance of Neville being the other boy to whom the prophecy might have referred?

JKR: The prophecy gave Voldemort the choice of two candidates for his possible nemesis. In choosing which boy to murder, he was also (without realising it) choosing which boy to anoint as the Chosen One, to give him tools no other wizard possessed: the scar and the ability it conferred, a magical window into Voldemort's mind.

So what would have happened if Voldemort had decided that the pure-blood, not the half-blood, was the bigger threat? What would have happened if he had attacked Neville instead? Harry wonders this during the course of 'Half-Blood Prince' and concludes, rightly, that the answer hinges on whether or not one of Neville's parents would have been able, or prepared, to die for their son in the way that Lily died for Harry. If they hadn't, Neville would have been killed outright. Had Frank or Alice thrown themselves in front of Neville, however, the killing curse would have rebounded just as it did in Harry's case, and Neville would have been the one who survived with the lightning scar. What would this have meant? Would a Neville bearing the lightning scar have been as successful at evading Voldemort as Harry has been? Would Neville have had the qualities that have enabled Harry to remain strong and sane throughout all of his many ordeals? Although Dumbledore does not say as much, he does not believe so: he believes Voldemort did indeed choose the boy most likely to be able to topple him, for Harry's survival has not depended wholly or even mainly upon his scar.

So where does this leave Neville, the boy who was so nearly King? Well, it does not give him either hidden powers or a mysterious destiny. He remains a 'normal' wizarding boy, albeit one with a past, in its way, as tragic as Harry's. As you saw in 'Order of the Phoenix,' however, Neville is not without his own latent strengths. It remains to be seen how he will feel if he ever finds out how close he came to being the Chosen One.

Some of you, who have been convinced that the prophecy marked Neville, in some mystical fashion, for a fate intertwined with Harry's, may find this answer rather dull. Yet I was making what I felt was a significant point about Harry and Voldemort, and about prophecies themselves, in showing Neville as the also-ran. If neither boy was 'pre-ordained' before Voldemort's attack to become his possible vanquisher, then the prophecy (like the one the witches make to Macbeth, if anyone has read the play of the same name) becomes the catalyst for a situation that would never have occurred if it had not been made. Harry is propelled into a terrifying position he might never have sought, while Neville remains the tantalising 'might-have-been'. Destiny is a name often given in retrospect to choices that had dramatic consequences.


Ik heb het stuk een boel ingekort omdat het nogal groot was, als je het volledige stuk wil lezen, hier is de link: link.

Rowling zegt hier dat ze Marcel ziet als een 'kon ook geweest zijn' en als een 'bijna de Uitverkorene'. Rowling wilde hiermee alleen laten zien wat de relatie tussen Harry en Voldemort is, want Voldemort koos voor Harry.

Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:10
Waarom kan Harry pas Terzielers zien in boek vijf? Hij heeft toch al veel eerder mensen zien sterven? 

Hoewel Rowling deze vraag al een aantal jaren geleden beantwoord heeft, blijft deze vraag vaak terugkomen.

Harry zag zijn ouders niet sterven in de Halvemaanstraat (Goderics Eind). Hij lag in zijn wieg op het moment van de moorden. Harry zag Krinkel ook niet sterven aan het einde van boek één, dat is een fout in de film. Harry raakte bewusteloos voor Perkamentus hem uiteindelijk kon redden, en voor Krinkel stierf.
Het klopt inderdaad dat Harry de Terzielers niet zag aan het einde van boek vier terwijl hij Carlo al had zien sterven. Maar Rowling heeft gezegd dat je pas Terzielers kan zien als je de dood verwerkt hebt. Dat gebeurde bij Harry pas in boek vijf. Rowling geeft trouwens toe dat ze dit alleen verzon omdat ze geen mysterie wilde beginnen aan het einde van een boek.

Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:11
Petunia is toch een Snul? Want Lily is een heks!

Lily is hetzelfde als Hermelien is: een heks geboren uit Dreuzelouders. Daarom is Petunia gewoon een Dreuzel. Rowling heeft trouwens in een interview gezegd dat Petunia geen Snul is.

Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:11
Waarom worden sommige mensen in de Tovenaarswereld ‘halfbloed’ genoemd (zoals Harry), terwijl zijn beide ouders tovenaars waren?

De uitdrukkingen 'Puurbloed', 'Halfbloed' en 'Modderbloedje' zijn verzonnen door mensen voor wie de afkomst telt en willen laten merken waar zij van afstammen. Iemand als Lucius Malfidus zal daarom bijvoorbeeld zeggen dat een Modderbloedje net zo slecht is als een Dreuzel. Daarom wordt Harry ook gezien als een halfbloed; zijn grootouders aan zijn moeders kant zijn Dreuzels.
De term halfbloed wordt dus op twee manieren gebruikt: een kind van één heks/tovenaar en één Dreuzel, en een kind van twee tovenaars met één of meerdere Dreuzelgrootouders.


Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:12
Hoe kan Foppe nou kauwgom kauwen? Hij is toch een geest?

Nee, Foppe is geen geest - Foppe is een klopgeest. Daar zit veel verschil tussen - Foppe is nooit een levend persoon geweest, hij is een onvernietigbare concentratie van pure chaos. Voor de rest zijn klopgeesten ook veel vaster dan normale geesten, daardoor kan hij dus kauwgom kauwen. Maar, het heeft ook nadelen: omdat hij vaster is, kan hij ook vloeken ontvangen van boze leerlingen.

Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Krinkelmort
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Bedankt voor de naamsverandering, Adder!

Lid geworden: 10 januari 2006
Locatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 215
bullet Geplaatst op: 25 november 2006 om 21:14
Mark Evers is familie van Harry!

Nee, dat is hij niet. In boek vijf komt er een jongen voor en die heet Mark Evers. Als je goed oplet heeft hij dezelfde achternaam als Lily, voor ze met James trouwde. Maar Rowling heeft al uitgelegd dat Mark geen familie is van Lily of Harry. Dat ze alleen heel onhandig dezelfde achternaam heeft gekozen.

Who let the ducks out?
IP IP gelogd
Terug naar boven
Pagina  van 3 Volgende >>
Beantwoord bericht Plaats een nieuw onderwerp
Printbare versie Printbare versie

Spring naar forum
je kan niet nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
je kan niet antwoorden plaatsen in dit forum
je kan niet berichten verwijderen in dit forum
je kan niet berichten bewerken in dit forum
je kan niet enquêtes creëren in dit forum
je kan niet stemmen in enquêtes in dit forum