Actieve onderwerpenActieve onderwerpen  Toon de lijst met forumledenLedenlijst  KalenderKalender  Doorzoek dit forumZoeken  HelpHelp
  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen
RPG 3.0
 Het Harry Potter Forum : De Toren der Creatievelingen : RPG 3.0
Onderwerp: Nieuw? Lees dit eerst!(Onderwerp gesloten Onderwerp gesloten) Beantwoord bericht Plaats een nieuw onderwerp
Schrijver Bericht
Anderling
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Professor in de RPG

Lid geworden: 04 november 2012
Online status: Offline
Berichten: 386
bullet Onderwerp: Nieuw? Lees dit eerst!
    Geplaatst op: 20 maart 2020 om 12:18
Nieuw? Lees hier alles over de RPG!

Heb je pas je uitnodiging voor Zweinstein gekregen en heb je geen idee hoe je je wegwijs moet maken in de RPG? Geen nood! In dit topic wordt alles stap voor stap uitgelegd. Van hoe je RPG posts schrijft tot het opstellen van een RPG Personagegdis. Laten we beginnen!
IP IP gelogd
Terug naar boven
Anderling
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Professor in de RPG

Lid geworden: 04 november 2012
Online status: Offline
Berichten: 386
bullet Geplaatst op: 20 maart 2020 om 12:19
Stap 1: Ontdek de RPG

Voordat je begint aan het maken van een personagegids of een RPG post, kan het geen kwaad om al eens in de RPG rond te neuzen en te ontdekken wat jou te wachten staat!

Kijk bijvoorbeeld eens naar de topics die plaatsvinden in Zweinstein, ontdek de Magische Wereld, waar volwassen tovenaars en heksen hun steentje bijdragen aan de magische maatschappij of waar Zweinsteins leerlingen jaarlijks hun inkopen doen. Ook is er het onderdeel Alles over Personages, waar je de personagegidsen vindt, waar je een dagboek bij kan houden, waar je op allerlei manieren kan fantaseren over jouw personage. Tenslotte is er nog De Bekerkamer waar alle oude, al dan niet afgewerkte RPG topics en wedstrijden bewaard worden.
IP IP gelogd
Terug naar boven
Anderling
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Professor in de RPG

Lid geworden: 04 november 2012
Online status: Offline
Berichten: 386
bullet Geplaatst op: 20 maart 2020 om 12:23
Stap 2: Maak een personage

Als eerste heb je een personage nodig om deel te nemen aan RPG topics. Hoe je jouw personage uitwerkt maakt niet uit, er zijn praktisch geen regels. De belangrijkste regel is dat je personage geen bestaand Harry Potter personage mag zijn of directe familie van een bestand personage. Tevens is er één belangrijk sleutelwoord om altijd in je achterhoofd te houden: balans. Probeer je personage zoveel mogelijk in balans te houden. Iedereen heeft sterktes, maar ook iedereen heeft zwaktes. Tot slot moet je rekening houden met de magische regels van J.K. Rowling. Een eerstejaars heeft echt de magische vaardigheden nog niet om een faunaat te zijn en het uitvoeren van een Onvergeeflijke Vloek heeft zo zijn consequenties.

In het topic RPG Personagegids vind je de gidsen van de andere RPG'ers, kan je jouw eigen personage posten en vind je een opmaak die je grotendeels kan volgen.

Als je een nieuwe RPG'er bent mag je 1 personage. Zodra je geupgrade bent tot beginner mag je drie personages hebben: een schoolgaand personage, een volwassen personage plus een personage naar keuze (schoolgaand of volwassen). Door actief te zijn en mee te doen aan wedstrijden kan je nieuwe personages verdienen.

Je hebt een adoptieouder nodig om in aanmerking te komen tot beginner. Deze zal samen met de moderators overleggen of je er helemaal klaar voor bent. Een richtlijn is minimaal 10 RPGposts en 1 maand actief. Maar dat kan dus ook korter of langer zijn...

Nog enkele tips:
  • Zorg ervoor dat je personages sterktes en zwaktes heeft;
  • Je hoeft je personage niet meteen helemaal uit te denken, je personage is een levend iets en kan al schrijvend verder ontwikkeld worden;
  • Niet elk personage hoeft, zoals Harry Potter, eem traumatisch verleden te hebben;
  • Kies je er voor om jouw personage een weerwolf, vampier, trollenjager of wat dan ook te maken, haal dan inspiratie uit personages zoals Remus Lupos en vermijd extremen;
  • Bekijk andere personagegidsen voor inspiratie en lees enkele al bestaande topics ter inspiratie;
  • En tot slot, maar daarom niet onbelangrijk: hou je personage in balans.
IP IP gelogd
Terug naar boven
Anderling
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Professor in de RPG

Lid geworden: 04 november 2012
Online status: Offline
Berichten: 386
bullet Geplaatst op: 20 maart 2020 om 12:24
Stap 3: Maak kennis met RPG'en

Wat is RPG'en nu eigenlijk? In de eerste plaats zijn er RPG topics, dat is een topic/onderwerp waarin twee of meer RPG'ers om de beurt een RPG post schrijven. Elk topic heeft meestal een thema, een plaats en tijd waar het zich afspeelt... Soms wordt er vantevoren al eens nagedacht over welke richting het topic uit gaat, andere keren is het een en al improvisatie.

Om de beurten schrijft elke RPG'er een post. In die post beschrijft hij wat zijn of haar personage doet, wat het personae voelt en hoe het omgaat met zijn omgeving en de andere personages in het topic.

Meestal geldt de regel dat je niet mag godmoden, al kan het gebeuren dat sommige topics dit toelaten. Niet godmoden wil zeggen dat je niet beslist wat andere personages doen of zeggen, dat is aan je mede-RPG'ers om te doen. Op hun beurt zullen ze dat ook niet met jouw personage doen. Personages of andere wezens die essentieel zijn voor het verhaal, mag je uiteraard wel dingen laten doen, denk hierbij aan dieren zoals katten, honden, vleermuizen of zelfs Delfstoffers, maar ook aan een willekeurige heks die voorbij loopt op straat.

En zijn drie soorten RPGtopics:
  • Gewone RPG
  • Een ORPG
  • Een wedstrijd
Een gewone RPG, of een privé RPG, is een topic waarbij enkele RPG'ers hebben beslist een topic te openen. Andere RPG'ers kunnen lezen maar mogen niet deelnemen, tenzij ze worden uitgenodigd.

Een ORPG is een openbare RPG waaraan iedereen mag deelnemen. Zo zijn er enkele topics die altijd bestaan: de Leerlingenkamers, de Grote Zaal, St. Holisto's of het Ministerie. Heb je een personage dat hier bij past? Dan kan je meteen een post schrijven, maar hou wel rekening met de situatie die zich op dat moment afspeelt in dat topic. Enkele keren per jaar wordt er een nieuwe situatie gepost.

Tenslotte zijn er de wedstrijden, die op zich geen RPGtopic zijn, maar wel tot RPG'en aanzetten. Hou dus de RPG goed in de gaten, want een wedstrijd is de ideale manier om andere personages te leren kennen en zelf je eigen personages te verdiepen.
IP IP gelogd
Terug naar boven
Anderling
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Professor in de RPG

Lid geworden: 04 november 2012
Online status: Offline
Berichten: 386
bullet Geplaatst op: 20 maart 2020 om 12:29
Stap 4: Schrijf je eerste RPGpost

Ondertussen weet je genoeg om je eerste RPGpost te schrijven. Zoek een ORPG waar je interesse hebt en schrijf je eerste post. Ben je niet zeker of je het wel juist gedaan hebt, contacteer dan een van de vele actieve RPG'ers of laat een berichtje achter in de chat. We helpen je graag verder!

Als je niet meteen een ORPG vindt die je ligt, kan je altijd vragen of er een RPG'er is die met jou een topic wil starten. Deze RPG'er kan je meteen ook helpen met je personage en je posts.

Weet je echt niet hoe je moet beginnen? Vraag dan een RPG adoptieouder aan. Bij deze persoon kan je dan altijd terecht met al je RPG gerelateerde vragen!
IP IP gelogd
Terug naar boven
Anderling
Flubberwurm
Flubberwurm
Avatar
Professor in de RPG

Lid geworden: 04 november 2012
Online status: Offline
Berichten: 386
bullet Geplaatst op: 20 maart 2020 om 12:35
Stap 5: RPG er op los!

Je bent helemaal klaar om te RPG'en. Begin je eigen topic, schrijf een post, chat met je mede RPG'ers, verdiep je personage...

Hoe actiever je bent, hoe leuker de RPG is, en hoe makkelijker je extra personages kan verdienen. Hieronder een overzicht van wanneer je een nieuw personage mag aanmaken:
 
 Personage #4: Na 10 posts
 Personage #5: Na 30 posts
 Personage #6: Na 60 posts
 Personage #7: Na 100 posts
 
Heb je met zeven personages nog niet genoeg? Dan mag je na elke 50 nieuwe posts een nieuw personage aanmaken, maar niemand gaat je verplichten!
 
Laat ook zeker elke maand in De Grote RPG-competitie weten hoeveel posts je geschreven hebt en welke je favoriete post was om kans te maken om RPG'er van de maand te worden en/of om RPGpost van de maand te winnen.
 
Zit je nog met vragen? Stuur dan een berichtje naar Cindy of Timsel, zij hebben op elke vraag een antwoord.
IP IP gelogd
Terug naar boven
Beantwoord bericht Plaats een nieuw onderwerp
Printbare versie Printbare versie

Spring naar forum
je kan niet nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
je kan niet antwoorden plaatsen in dit forum
je kan niet berichten verwijderen in dit forum
je kan niet berichten bewerken in dit forum
je kan niet enquêtes creëren in dit forum
je kan niet stemmen in enquêtes in dit forum